De werking van een zonneboiler

In huis gebruiken we dagelijks warm water. Het warme water dat we gebruiken tijdens het douchen of schoonmaken wordt verwarmd door de CV ketel die ook het water voor de CV installatie verwarmd.

zelf energie opwekkenOm het water op te warmen worden grote hoeveelheden gas gebruikt. De gasrekening bepaald dan ook het grootste gedeelte van de maandelijkse energiekosten. Op deze kosten kan je besparen door een zonneboiler te laten installeren. De zonneboiler prijs is de afgelopen jaren overigens sterk gedaald. Dit maakt het nog interessanter, want het apparaat is zo sneller terug te verdienen.

Een boiler is namelijk een installatie die door middel van zonlicht het water in huis kan verwarmen. De zonneboiler bestaat uit meerdere onderdelen. Op dak worden namelijk zonnecollectors, of zonnepanelen, geïnstalleerd en onder het dak een voorraadvat en naverwarmer die zijn aangesloten op de combi ketel (een CV ketel). Doordat deze onderdelen met elkaar samenwerken kan jij in huis van water genieten dat is opgewarmd door de zon. Het kan je op jaarbasis redelijk wat geld schelen.

Zonneboiler installatie en werking

Een zonneboiler bestaat uit drie onderdelen: de zonnecollector, het voorraadvat en de na verwarmer. De zonnepanelen op het dak vangen het zonlicht op en zetten dit om in warmte. In de zonnepanelen zit een vloeistof die door de stralen van de zon een temperatuur van meer dan 90 graden kan bereiken. Deze vloeistof wordt via buizen door het voorraadvat met koud water geleid. Hierdoor wordt het water voldoende verwarmt totdat het in huis gebruikt kan worden. Als er niet voldoende zonlicht is buiten dan springt de combi ketel bij zoals dit normaal al het geval is. Echter zal dit niet vaak voorkomen. De zonnecollectors hebben namelijk niet perse direct zonlicht nodig maar kunnen het water al verwarmen met daglicht.